Anne van Galen International Mountain Leader

Ik ben Anne van Galen, en ik werk als International Mountain Leader. Ik kom mijn leven lang al in de bergen. Toen ik op mijn zestiende voor het eerst met het echte klimmen in aanraking kwam, was ik helemaal verkocht. Sinds die tijd speelde de vraag: hoe kan ik zo vaak mogelijk in de bergen zijn?

Zo gezien heeft het nog vrij lang geduurd voordat ik echt werk gemaakt heb van mijn droom. Ruim 15 jaar later heb ik uiteindelijk een stap in de goede richting gezet en ben ik de opleiding tot international mountain leader gaan volgen in Zwitserland.

Daarvoor heb ik mijn huis en mijn vaste baan opgezegd. Na het behalen van mijn diploma rolde ik echter toch weer in een drukke en interessante baan als consultant op het gebied van veiligheid en crisismanagement. Werkdagen van 10 uur of meer, veel reizen en ook weer: veel verlangen naar de bergen.

In 2010 heb ik dan toch de stap gezet: samen met mijn man en dochtertje ben ik verhuisd naar de Franse Alpen. Daar wonen we nu op een prachtige plek met een goedlopende verhuur van twee vakantieappartementen.

Ik heb na afronding van mijn mooie studie klassieke talen in Leiden de Nederlandse Politieacademie gevolgd ( ik was dus officier van politie!) en ben sinds 1999 werkzaam als – inmiddels weer zelfstandig – consultant op het terrein van veerkracht, besluitvorming en (psychologische) veiligheid.

Resilience Academy
Het onderwerp besluitvorming bij situaties met een hoog risico en hoge druk (waarbij veerkracht oftewel ‘resilience’ noodzakelijk is) is een van mijn huidige interessegebieden. In 2016 ben ik de Resilience Academy gestart en ik train regelmatig bedrijven en overheden op dit vlak.

img_0395Ik maak ontzettend veel gebruik van telefoon, mail, teams en andere communicatietechnologie. Maar daarnaast reis ik uiteraard ook nog regelmatig (eens in de twee maanden gemiddeld) op en neer naar mijn klanten in Nederland of elders.

zie ook: www.avgconsultancy.com

Als international mountain leader ben ik veel in de winter met klanten onderweg op sneeuwschoentrektocht. Ik ervaar dat ik in het winterlandschap echt een meerwaarde heb. In de zomer begeleid ik onder meer weken waarin yoga gecombineerd wordt met bergwandelen.

Leiderschapstrainingen

Ik begeleid sinds enkele jaren ook meerdaagse leiderschapstrainingen. Deze projecten geven mij – en nog belangrijker: de deelnemers – zoveel voldoening dat ik dit stuk van mijn professie verder aan het ontwikkelen ben. Al dan niet in combinatie met het thema risico-management.

In de bergen komt het er op aan. Te optimistische inschattingen, kleine ongelukjes en foute beslissingen kunnen zeer ernstige consequenties hebben. In de bergen worden veel dingen daardoor glashelder. Daarnaast is mijn ervaring dat ‘het in de bergen zijn’ mensen ook dichter bij elkaar brengt. Onderweg zijn met niets meer dan een rugzak – bij goede en minder goede omstandigheden – werkt openend en verbindend. Deze kwaliteiten van het bergleven komen in leiderschapstrainingen goed van pas. Bij deze trainingen mag ik samenwerken met onder andere Christine Slootweg, Katja Staartjes, Freek Strebe en John van Giels.

Ik klom uitdagende routes in de Alpen, zoals de Peuterey Integrale (eerste Nederlandse vrouw), de Salbit westgraat (idem, samen met Irina Overeem), de Meije zuidwand, de Grand Capucin (voie des Suisses) en de Pillier Gervasutti op de Mont Blanc de Tacul. Ook sportklimmen en ijsklimmen zijn passies. Daarnaast: mountainbiken, toerskien en yoga. Gelukkig kan ik het inmiddels allemaal direct vanuit mijn eigen huis – tevens international office – realiseren.