Sneeuwschoentrektochten

Sneeuwschoentochten winter 2019

Hieronder vind je meer informatie over mijn winterprogramma 2019. De bestemmingen zijn gevarieerd: Val Maira (Italië), Beaufortain (Frankrijk), Mont Thabor (Frankrijk), Queyras (Frankrijk) en Pyreneeën (Spanje). Verschillende tochten zijn te boeken via de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). Heb je specifieke vragen of wensen, neem dan contact met me op.

1) Special edition: yoga en sneeuwschoenwandelen in de Ecrins
Zaterdag 26 januari – zaterdag 2 februari 2019; blij dat deze eerste editie door gaat!

In ons berghotel Les 5 Saisons starten we dagelijks om 7.00 u met een yogasessie begeleid door Erwin van Berkel (in de yogazaal). Vervolgens ontbijt en naar buiten voor een tocht door de sneeuw op sneeuwschoenen. Bij terugkomst rollen we onze matjes weer uit voor een sessie yin yoga aangepast aan wat op dat moment nodig is! Donderdag doen we onze rugzakken op en gaan we op mini-trekking met overnachting in de Pousterle hut.

Meer informatie: Yoga & sneeuw wandelweek

2) Het onbekende Valle Maira (Italië)

Za 9 – za 16 februari 2019: Valle Maira (i.s.m. de NKBV); Helaas de tocht is vol.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valle Maira is een streek waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. In dit afgelegen gebied zijn nog talloze bergdorpjes te vinden die er net zo uitzien als een eeuw geleden. De mensen trokken weg en slechts enkele boeren bleven achter met hun kuddes. Sinds een tiental jaren is het gebied met zijn Occitaanse cultuur echter herontdekt. En terecht: in winter en zomer zijn er talloze prachtige toeren te maken. Tijdens een trektocht op sneeuwschoenen van zes dagen doen we drie verschillende dalen aan. Zeer gastvrije en sfeervolle Italiaanse locanda’s (herbergen) maken dit winterse avontuur compleet.

De tocht is vooral geschikt voor ervaren bergwandelaars die houden van uitdaging in combinatie met comfort. Verschillende dagen stijgen en dalen we meer dan 1000 meter. Dagtochten van 7 uur wandeltijd zijn geen uitzondering. ’s Avonds genieten we echter van een warme douche of zelfs sauna en jacuzzi, uiteraard in combinatie met heerlijke Italiaanse maaltijden.

Conditionele zwaarte: ****, met mogelijkheid voor een rustdag op dag 3.

Meer informatie en boeken via de NKBV.

3) Doorsteek van de Queyras (van Saint Paul sur Ubaye naar Cervieres – Frankrijk)

Zo 24 februari – za 2 maart 2019; i.s.m. NKBV en begeleid door Yves Novel

Deze avontuurlijke traverse bezoekt drie afgelegen berggebieden. Tijdens deze trekking ontdekken we de ongerepte grensstreek van Frankrijk en Italië. We komen zowel in het hooggebergte (een col van meer dan 2800 meter), als in oorspronkelijke bergdorpjes waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan (Ceillac, Arvieux). Misschien hebben we op een van onze eenzame tochten het geluk dat we sporen van wolven tegenkomen, die in de Queyras weer zijn teruggekeerd.
De tocht maakt deel uit van de ‘grande traversée des Alpes’ (van Wenen naar Nice). Bienvenue dans les Alpes du Sud!

Meer informatie en boeken via de NKBV.

Conditionele zwaarte: ****, met mogelijkheid rustdag op dag 2.

4) De betoverende Beaufortain
Za 2 – za 9 maart 2019; Helaas, de tocht is vol.

De tocht door de Beaufortain is bestemd voor sportieve bergliefhebbers die houden van een flinke portie avontuur. Tijdens deze doorsteek doen we twee onbemande hutten aan, waar we zelf voor vuur, water en eten moeten zorgen. Ook komen we langs de moderne refuge Presset waar de bijzondere Pierra Menta het uitzicht bepaalt. Prachtige vergezichten, onder andere op het Mont Blanc massief en op de Vanoise, maken dit een onvergetelijke tocht.

Conditionele Zwaarte: ****

5) Spaanse Pyreneeën op sneeuwschoenen

Za 16 maart – vr 22 maart 2019: Nationaal park Aigüestortes (Spaanse Pyreneeën); i.s.m. de NKBV.

Nog 4 plaatsen beschikbaar.

Encantats: ‘betoverend’, ‘magisch’ dit is het gevoel dat deze bergstreek in de Spaanse Pyreneeën bij ons oproept. Het Spaanse Nationaal Park van Aigües-Tortes is de ideale plek voor een wintertocht. Er is een netwerk van verwarmde en bemande hutten om ons op sneeuwschoenen te verwelkomen. Het terrein is bezaaid met meertjes en hoge cols en toppen behoren ook tot de mogelijkheden als de condities dit toelaten. We zijn zes dagen aan het wandelen in dit winterwonderland, van hut naar hut, van vallei naar vallei. Alle hutten liggen boven de 2000 meter wat zorgt voor het echte berggevoel. We stoppen regelmatig bij een (bevroren) meer of op een top om te genieten van het uitzicht of van een picknick met warme thee en koffie. In de hutten komen we ‘s avonds weer op krachten met een goed Spaans avondmaal. Dit is de ultieme winterervaring in een gebied dat voor Nederlandse sneeuwschoenliefhebbers nog nauwelijks bekend is!

sneeuwschoenwandelen Spaanse Pyreneeen

 

Meer informatie en boeken via de NKBV.

Conditionele zwaarte: ***

6) Grand tour du Mont Thabor (Frankrijk)

Zondag 31 maart – zaterdag 6 april 2019, i.s.m. de NKBV; Helaas, de tocht is vol.

De Grand Tour de Mont Thabor is de grote zus van de klassieke Over de Bergen trekking in de Vallée de Clarée. Deze tocht brengt ons bij goede condities op de top van de Mont Thabor (3178 m. – met hoogste kapel van Europa!). Ook doen we de hooggelegen Mont Thabor hut aan (2500 m) en de Frans / Italiaanse Vallée Étroite. De dagtochten zijn flink (twee dagen van zo’n 1150 hoogtemeters) dus een uitstekende conditie en ervaring met het lopen op sneeuwschoenen is gewenst.

Meer informatie en boeken via de NKBV.

Conditionele Zwaarte: ****, met mogelijkheid voor een rustdag halverwege de week.

 

Dit zijn de Algemene Voorwaarden [download] van Over de Bergen.

Conditionele classificatieschaal:

De classificatieschaal dient als indicatie. Soms maken de omstandigheden dat een sneeuwschoentocht beduidend zwaarder uitpakt. Bijvoorbeeld als de sneeuw heel zwaar en nat is of als er recent veel verse sneeuw is gevallen.

*: tot 4 loopuren en met dagrugzak (bijvoorbeeld vanuit hotel of met bagagetranspor)

**: tot 6 loopuren met dagrugzak (bijvoorbeeld vanuit hotel of met bagagetransport)

***: tot 6 loopuren met rugzak van 8-12 kilo

****: tot 8 loopuren met rugzak van 8-12 kilo

*****: tot 10 loopuren met rugzak voor misschien meerdere dagen eten (tot ca. 15 kilo)

via deze link zijn schitterende foto’s te vinden van mijn trektocht rond de Vallee de Claree gemaakt door Campo Weijerman, deelnemer in 2014.

 

Trekkings op maat

P1050908Het is mijn passie om de natuur, rust en ruimte van de bergen ook voor anderen toegankelijk te maken.
Voor individuen, families of andere groepen organiseer en begeleid ik daarom trekkings op maat in de Alpen.
Het programma (het gebied, de zwaarte van de wandelingen, het luxe-niveau, het seizoen, de data etc) wordt na een kennismakingsgesprek op uw wensen afgestemd.
Een ideale manier om zorgeloos te genieten van de bergwereld terwijl u weet dat alle praktische zaken geregeld zijn. Een trekking op maat brengt u naar de mooiste vergezichten en brengt u interessante informatie over de geologie, flora en fauna van het gebied.

U kunt vrijblijvend informeren naar de mogelijkheden door contact op te nemen met mij.