Sneeuwschoentrektochten

Sneeuwschoentochten winter 2019

Momenteel werk ik aan mijn winterprogramma 2019. Bestemmingen: Val Maira (Italië), Beaufortain (Frankrijk), Vallée de Clarée en Mont Thabor (Frankrijk), Queyras (Frankrijk) en Pyreneeën (Spanje). Wil je meer weten of van tevoren inschrijven, neem dan contact met me op.

Hieronder een terugblik op programma 2018:

1) Het Balcon des Ecrins (Frankrijk)
Zo 21 januari – za 27 januari 2018; in samenwerking met de NKBV

Het Parc National des Ecrins is een van de ruigste berggebieden van Frankrijk. Deze streek aan de zuidkant van de Alpen is bekend om de vele zonnige dagen per jaar in combinatie met goede sneeuwzekerheid in de winter. Le Balcon des Ecrins is een afwisselende sneeuwschoentocht met veel fenomenale uitzichtmomenten. In de authentieke berghutten en gîtes worden we verwend met goede franse maaltijden – ook een warme douche behoort tot de mogelijkheden.

Conditionele zwaarte: ***, met mogelijkheid voor een rustdag halverwege de week.

Meer informatie: Balcon des Ecrins wintertrekking 2018 ; de tocht is volgeboekt.

2) Ongerepte Vallée de Clarée (Frankrijk)

Zo 28 januari – za 3 februari 2018:  (uitgevoerd door Coralie Goussot) i.s.m. NKBV; de tocht is volgeboekt.

P1050611Het Parc National des Ecrins is een van de ruigste berggebieden van Frankrijk. Deze streek aan de zuidkant van de Alpen is bekend om de vele zonnige dagen per jaar in combinatie met goede sneeuwzekerheid in de winter. Le Balcon des Ecrins is een afwisselende sneeuwschoentocht met veel fenomenale uitzichtmomenten. In de authentieke berghutten en gîtes worden we verwend met goede franse maaltijden – ook een warme douche behoort tot de mogelijkheden.
Tijdens de tocht en in de hut kun je – als je dat wilt – veel leren over oriëntatie en tochtenplanning in de winter. Omdat we tussentijds ook weer even het dal aandoen, is het niet nodig met een al te zware rugzak te lopen.

Conditionele zwaarte: ***, met mogelijkheid voor een rustdag halverwege de week.

Meer informatie Vallée de Clarée 2018 ; website van de NKBV.

3) Het onbekende Valle Maira (Italië)

Za 17 februari – za 24 februari 2018: Valle MairaOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valle Maira is een streek waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. In dit afgelegen gebied zijn nog talloze bergdorpjes te vinden die er net zo uitzien als een eeuw geleden. De mensen trokken weg en slechts enkele boeren bleven achter met hun kuddes. Sinds een tiental jaren is het gebied met zijn Occitaanse cultuur echter herontdekt. En terecht: in winter en zomer zijn er talloze prachtige toeren te maken. Tijdens een trektocht op sneeuwschoenen van zes dagen doen we drie verschillende dalen aan. Zeer gastvrije en sfeervolle Italiaanse locanda’s (herbergen) maken dit winterse avontuur compleet.

De tocht is vooral geschikt voor ervaren bergwandelaars die houden van uitdaging in combinatie met comfort. Verschillende dagen stijgen en dalen we meer dan 1000 meter. Dagtochten van 7 uur wandeltijd zijn geen uitzondering. ’s Avonds genieten we echter van een warme douche of zelfs sauna en jacuzzi, uiteraard in combinatie met heerlijke Italiaanse maaltijden.

Conditionele zwaarte: ****, met mogelijkheid voor een rustdag op dag 3.

Meer informatie: Valle Maira Piemonte 2018

4) Doorsteek van de Queyras (van Saint Paul sur Ubaye naar Cervieres – Frankrijk)

Zo 25 februari – za 3 maart 2018; i.s.m. NKBV ; 

Zo 4 maart – za 10 maart 2018; (uitgevoerd door Yves Novel) Beide tochten zijn volgeboekt

Deze avontuurlijke traverse bezoekt drie afgelegen berggebieden. Tijdens deze trekking ontdekken we de ongerepte grensstreek van Frankrijk en Italië. We komen zowel in het hooggebergte (een col van meer dan 2800 meter), als in oorspronkelijke bergdorpjes waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan (Ceillac, Arvieux). Misschien hebben we op een van onze eenzame tochten het geluk dat we sporen van wolven tegenkomen, die in de Queyras weer zijn teruggekeerd.
De tocht maakt deel uit van de ‘grande traversée des Alpes’ (van Wenen naar Nice). Bienvenue dans les Alpes du Sud!

Conditionele zwaarte: ****, met mogelijkheid rustdag op dag 2.

Meer informatie: Doorsteek Queyras sneeuwschoentrekking 2018

Boeken kan via de NKBV. De eerste tocht is volgeboekt; de tweede tocht heeft nog één plek.

5) Spaanse Pyreneeën op sneeuwschoenen

Za 10 maart – vr 16 maart maart 2018: Nationaal park Aigüestortes (Spaanse Pyreneeën); de tocht is volgeboekt.

Encantats: ‘betoverend’, ‘magisch’ dit is het gevoel dat deze bergstreek in de Spaanse Pyreneeën bij ons oproept. Het Spaanse Nationaal Park van Aigües-Tortes is de ideale plek voor een wintertocht. Er is een netwerk van verwarmde en bemande hutten om ons op sneeuwschoenen te verwelkomen. Het terrein is bezaaid met meertjes en hoge cols en toppen behoren ook tot de mogelijkheden als de condities dit toelaten. We zijn zes dagen aan het wandelen in dit winterwonderland, van hut naar hut, van vallei naar vallei. Alle hutten liggen boven de 2000 meter wat zorgt voor het echte berggevoel. We stoppen regelmatig bij een (bevroren) meer of op een top om te genieten van het uitzicht of van een picknick met warme thee en koffie. In de gezellige hutten komen we ‘s avonds weer op krachten met een goede Spaanse avondmaal. Dit is de ultieme winterervaring in een gebied dat voor Nederlandse sneeuwschoenliefhebbers nog nauwelijks bekend is!

Conditionele zwaarte: ***

Meer informatie: Sneeuwschoentrektocht Spaanse Pyreneeen 2018

6) Grand tour du Mont Thabor (Frankrijk)

Zo 25 maart – za 31 maart 2018

Tocht volgeboekt.

De Grand Tour de Mont Thabor is de grote zus van de klassieke Over de Bergen trekking in de Vallée de Clarée. Deze tocht brengt ons bij goede condities op de top van de Mont Thabor (3178 m. – met hoogste kapel van Europa!). Ook doen we de hooggelegen Mont Thabor hut aan (2500 m) en de Frans / Italiaanse Vallée Étroite. De dagtochten zijn flink (twee dagen van zo’n 1150 hoogtemeters) dus een uitstekende conditie en ervaring met het lopen op sneeuwschoenen is gewenst.

Conditionele Zwaarte: ****, met mogelijkheid voor een rustdag halverwege de week.

Meer informatie: Grand Tour de Mont Thabor

Dit zijn de Algemene Voorwaarden [download] van Over de Bergen.

Conditionele classificatieschaal:

De classificatieschaal dient als indicatie. Soms maken de omstandigheden dat een sneeuwschoentocht beduidend zwaarder uitpakt. Bijvoorbeeld als de sneeuw heel zwaar en nat is of als er recent veel verse sneeuw is gevallen.

*: tot 4 loopuren en met dagrugzak (bijvoorbeeld vanuit hotel of met bagagetranspor)

**: tot 6 loopuren met dagrugzak (bijvoorbeeld vanuit hotel of met bagagetransport)

***: tot 6 loopuren met rugzak van 8-12 kilo

****: tot 8 loopuren met rugzak van 8-12 kilo

*****: tot 10 loopuren met rugzak voor misschien meerdere dagen eten (tot ca. 15 kilo)

via deze link zijn schitterende foto’s te vinden van mijn trektocht rond de Vallee de Claree gemaakt door Campo Weijerman, deelnemer in 2014.

 

Trekkings op maat

P1050908Het is mijn passie om de natuur, rust en ruimte van de bergen ook voor anderen toegankelijk te maken.
Voor individuen, families of andere groepen organiseer en begeleid ik daarom trekkings op maat in de Alpen.
Het programma (het gebied, de zwaarte van de wandelingen, het luxe-niveau, het seizoen, de data etc) wordt na een kennismakingsgesprek op uw wensen afgestemd.
Een ideale manier om zorgeloos te genieten van de bergwereld terwijl u weet dat alle praktische zaken geregeld zijn. Een trekking op maat brengt u naar de mooiste vergezichten en brengt u interessante informatie over de geologie, flora en fauna van het gebied.

U kunt vrijblijvend informeren naar de mogelijkheden door contact op te nemen met mij.