Sneeuwschoen trektochten

Tochten winter 2021

Mail me als je meer informatie wilt of een plek voor komende winter wilt reserveren.

Nieuw: Tour du Queyras op sneeuwschoenen; zondag 17- vrijdag 22 januari 2021

In samenwerking met de NKBV.

De Queyras staat bekend om zijn vele zonuren, maar ook om de overvloedige sneeuwval en de authentieke bergdorpjes. Een van de hoogtepunten is het dorpje Saint Véran op maar liefst 2040 meter. Hier nemen we de tijd om de prachtige eeuwenoude huizen en zonnewijzers te bewonderen. We maken vrijwel elke dag een doorsteek en kunnen daarom genieten van veel afwisselende landschappen en uitzichten. Ook een nacht in de knusse refuge de la Blanche ontbreekt niet in dit afwisselende programma.

Deze tocht is zeer geschikt voor mensen die houden van wandelen in de winterse bergen en van goed eten in gezellige franse gites. Ook als je nog weinig ervaring hebt met sneeuwschoenlopen is deze tocht voor jou een mooie kans om de zuidelijke Alpen te ontdekken.

Het onbekende Valle Maira; zaterdag 30 januari– zaterdag 6 februari 2021

In samenwerking met de NKBV.

Trektocht in het authentieke Valle Maira met fantastische Italiaanse maaltijden (en wijnen).

Valle Maira is een streek waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. In dit afgelegen gebied zijn nog talloze bergdorpjes te vinden die er net zo uitzien als een eeuw geleden. De mensen trokken weg en slechts enkele boeren bleven achter met hun kuddes. Sinds een tiental jaren is het gebied met zijn Occitaanse cultuur echter herontdekt. En terecht: in winter en zomer zijn er talloze prachtige toeren te maken. Tijdens een trektocht op sneeuwschoenen van zes dagen doen we drie verschillende dalen aan. Zeer gastvrije en sfeervolle Italiaanse locanda’s (herbergen) maken dit winterse avontuur compleet.

De tocht is vooral geschikt voor ervaren bergwandelaars die houden van uitdaging in combinatie met comfort. Verschillende dagen stijgen en dalen we meer dan 1000 meter. Dagtochten van 7 uur wandeltijd zijn geen uitzondering. ’s Avonds genieten we echter van een warme douche of zelfs sauna en jacuzzi, uiteraard in combinatie met heerlijke Italiaanse maaltijden.

Conditionele zwaarte: ****, met mogelijkheid voor een rustdag op dag 3.

Doorsteek in de Dolomieten; zondag 14 februari – zaterdag 20 februari 2021

Indrukwekkend landschap en mooie (luxe!) berghutten in het Fanes-Sennes gebergte.

Het landschap van de Dolomieten heeft een geheel eigen karakter. Tijdens deze doorsteek word je omringd door imposante pieken en machtige kalkwanden. In de winter komen deze extra goed tot hun recht, omdat ze sterk contrasteren met het witte sneeuwdek en de blauwe lucht. In deze tocht verbinden we drie gebieden met elkaar: de Plätzwiese, het Sennes plateau en het Fanes gebied. Lieflijke glooiende ‘hoogvlaktes’ worden afgewisseld met soms wat steilere passages. Het gaat om een echte doorsteek dus we eindigen op een andere plek dan we starten. Gelukkig kunnen we gebruik maken van een goed netwerk van (openbaar) vervoer om ons weer terug naar het startstation te brengen.

De hutten die we aandoen hebben allen een geheel eigen karakter: soms bevinden we ons in een Süd-Tiroler ambiance en dan weer juist in een duidelijk Italiaanse sfeer. Het zijn hoe dan ook comfortabele onderkomens, waar je genieten kunt van een warme douche en heerlijk eten. Indien beschikbaar is het ook mogelijk tegen meerprijs een één- of tweepersoonskamer te boeken.

Conditionele zwaarte: ***, met mogelijkheid voor een rustdag op dag 5.

Sneeuwschoentocht Spaanse Pyreneeën; zaterdag 6 maart – vrijdag 12 maart 2021

Unieke trektocht door de Spaanse Pyreneeën (Encantats en Aigues Tortes), alle hutten boven de 2000 meter! In samenwerking met de NKBV. Tocht begeleid door Femke Treep.

Encantats: ‘betoverend’, ‘magisch’ dit is het gevoel dat deze bergstreek in de Spaanse Pyreneeën bij ons oproept. Het Encantats gebergte ligt in het Spaanse Nationaal Park Aigües-Tortes en is de ideale plek voor een wintertocht. Er is een netwerk van verwarmde en bemande hutten om ons op sneeuwschoenen te verwelkomen. Het terrein is bezaaid met meertjes. Hoge cols en toppen behoren ook tot de mogelijkheden als de condities dit toelaten.

We zijn zes dagen aan het wandelen in dit winterwonderland, van hut naar hut, van vallei naar vallei. Alle hutten liggen boven de 2000 meter wat zorgt voor het echte berggevoel. We stoppen regelmatig bij een (bevroren) meer of op een top om te genieten van het uitzicht of van een picknick met warme thee en koffie. In de hutten komen we ‘s avonds weer op krachten met een goed Spaans avondmaal. Dit is de ultieme winterervaring in een gebied dat voor Nederlandse sneeuwschoenliefhebbers nog nauwelijks bekend is!

Conditionale zwaarte: *** (echter: enkele steile passages dus Trittsicherheit is van belang)

Grand tour du Mont Thabor (Frankrijk); zondag 28 maart – zaterdag 3 april 2021

Indrukwekkende landschappen, sneeuwzeker. Bij goede condities beklimmen we een 3000’er!

Deze tocht brengt ons bij goede condities op de top van de Mont Thabor (3178 m. – met hoogste kapel van Europa!). Ook doen we de hooggelegen Mont Thabor hut aan (2500 m) en de Frans / Italiaanse Vallée Étroite. De dagtochten zijn flink (twee dagen van zo’n 1150 hoogtemeters) dus een uitstekende conditie en ervaring met het lopen op sneeuwschoenen is gewenst.

Conditionele Zwaarte: ****.

Dit zijn de Algemene Voorwaarden [download] van Over de Bergen.

Conditionele classificatieschaal:

De classificatieschaal dient als indicatie. Soms maken de omstandigheden dat een sneeuwschoentocht beduidend zwaarder uitpakt. Bijvoorbeeld als de sneeuw heel zwaar en nat is of als er recent veel verse sneeuw is gevallen.

*: tot 4 loopuren en met dagrugzak (bijvoorbeeld vanuit hotel of met bagagetranspor)

**: tot 6 loopuren met dagrugzak (bijvoorbeeld vanuit hotel of met bagagetransport)

***: tot 6 loopuren met rugzak van 8-12 kilo

****: tot 8 loopuren met rugzak van 8-12 kilo

*****: tot 10 loopuren met rugzak voor misschien meerdere dagen eten (tot ca. 15 kilo)

via deze link zijn schitterende foto’s te vinden van mijn trektocht rond de Vallee de Claree gemaakt door Campo Weijerman, deelnemer in 2014.

 

Trekkings op maat

P1050908Het is mijn passie om de natuur, rust en ruimte van de bergen ook voor anderen toegankelijk te maken.
Voor individuen, families of andere groepen organiseer en begeleid ik daarom trekkings op maat in de Alpen.
Het programma (het gebied, de zwaarte van de wandelingen, het luxe-niveau, het seizoen, de data etc) wordt na een kennismakingsgesprek op uw wensen afgestemd.
Een ideale manier om zorgeloos te genieten van de bergwereld terwijl u weet dat alle praktische zaken geregeld zijn. Een trekking op maat brengt u naar de mooiste vergezichten en brengt u interessante informatie over de geologie, flora en fauna van het gebied.

U kunt vrijblijvend informeren naar de mogelijkheden door contact op te nemen met mij.